Truskawkowej rozpusty ciąg dalszy. Dzisiaj truskawki z mascarpone i czekoladą. Taka mała alternatywa do zeszłorocznej białej wersji tarty z truskawkami (tu przepis). Ale żeby nie było, że się tylko kalorycznymi produktami objadam proponuje zajrzeć do sklepu (naturalniezdrowe.com.pl) z naturalnymi produktami gdzie znajdziecie mnóstwo zdrowych wspaniałości
CZEKOLADOWA TARTA z TRUSKAWKAMI
(forma do tarty 24 cm)
ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki jaglanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
krem mascarpone:
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
czekoladowy wierzch:
100 g czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka
kilka truskawek i listki mięty
Przygotowanie:
ciasto:
Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Dodajemy po 1 żółtku, ubijając dalej dodajemy olej ,a następnie delikatnie mieszamy ze składnikami sypkimi.
Masę wylewamy do formy z zagłębieniem (koniecznie takiej, ponieważ po upieczeniu ją odwracamy),wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Upieczony biszkopt studzimy a następnie odwracamy do góry dnem, tak aby wgłębienie było na górze.
masa mascarpone:
Serek miksujemy z cukrem. Nakładamy go na biszkopt w miejscu wgłębienia.
wierzch:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem, studzimy i polewamy po wierzchu tarty. Brzegi dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
Naturalne i zdrowe produkty znajdziecie w sklepie www.naturalniezdrowe.com.pl .
Tarta pierwsza klasa, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję
UsuńCudownie wygląda, chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
dziękuję :)
Usuń