czwartek, 23 czerwca 2016

Czekoladowa tarta z truskawkami



Truskawkowej rozpusty ciąg dalszy. Dzisiaj truskawki z mascarpone i czekoladą. Taka mała alternatywa do zeszłorocznej białej wersji tarty z truskawkami (tu przepis). Ale żeby nie było, że się tylko kalorycznymi produktami objadam proponuje zajrzeć do sklepu (naturalniezdrowe.com.pl) z naturalnymi produktami gdzie znajdziecie mnóstwo zdrowych wspaniałości

CZEKOLADOWA TARTA  z TRUSKAWKAMI



Składniki:
(forma do tarty 24 cm)

ciasto:  
4 jajka  
4 łyżki cukru  
3 łyżki mąki jaglanej 
3 łyżki kakao  
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
4 łyżki oleju
krem mascarpone:
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
czekoladowy wierzch:
100 g czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka
kilka truskawek i listki mięty

Przygotowanie:
ciasto: 
Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. 
Dodajemy po 1 żółtku, ubijając dalej dodajemy olej ,a następnie delikatnie mieszamy ze składnikami sypkimi. 

Masę wylewamy do formy z zagłębieniem (koniecznie takiej, ponieważ po upieczeniu  ją odwracamy),wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. 
Upieczony biszkopt studzimy a następnie odwracamy do góry dnem, tak aby wgłębienie było na górze. 
masa mascarpone:
Serek miksujemy z cukrem. Nakładamy go na biszkopt w miejscu wgłębienia.
wierzch:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem, studzimy i polewamy po wierzchu tarty. Brzegi dekorujemy pokrojonymi truskawkami.









Naturalne i zdrowe produkty znajdziecie w sklepie www.naturalniezdrowe.com.pl .


Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe 

4 komentarze: