Puddingi z chia są nie tylko zdrowe, ale też bardzo dobre i uniwersalne. Można je łączyć z mlekiem, jogurtem, sokami oraz owocami. Można podawać je na śniadanie, albo na deser. Ja dzisiaj proponuje wersję na śniadanie. Będzie to zdrowa wersja sezonowa: z truskawkami, jogurtem oraz prażonymi płatkami orkiszowymi i migdałowymi.
ŚNIADANIOWA CHIA z JOGURTEM
i TRUSKAWKAMI
Składniki:
2 duże łyżki chia (szałwia hiszpańska)
300 ml mleka
1 jogurt truskawkowy
kilka truskawek
2 łyżki płatków orkiszowych (ew. owsianych)
1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Chia mieszamy z zimnym mlekiem i odstawiamy na co najmniej godzinę (najlepiej nastawić na noc) aby napęczniały.
Zżelowane nasionka przekładamy do miseczki lub szklanki.
Dodajemy pokrojone truskawki, a na wierzch jogurt truskawkowy.
Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami orkiszowymi (opcjonalnie owsianymi) oraz płatkami migdałowymi (także prażonymi)
Smacznego.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Super deserek.
OdpowiedzUsuńMadzi bardzo smakowało
OdpowiedzUsuń