niedziela, 5 czerwca 2016

Brownie czekoladowo miętowe



Kto lubi ciasto czekoladowe lub klasyczne czekoladki after eight pokocha to ciasto. Połączenie głębokiego smaku czekolady w klejącym cieście z kremową masą miętową powodują, że można się od niego uzależnić. Jeśli nie przepadacie za taką kombinacją smaków spróbujcie samego brownie według tego przepisu jest przepyszne.

BROWNIES z MASĄ MIĘTOWĄ


Składniki:
(forma 20x30)
ciasto:
230 g masła
200 g czekolady
200 g cukru białego
100 g cukru brązowego
4 jajka
85 g mąki
1/4 szklanki kakao
1/2 łyżeczki soli
masa:
115 g masła
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
1,5 ekstraktu miętowego
3 łyżki gotowego kremu marshmallow
zielony barwnik (opcjonalnie)
wierzch
200 g czekolady
100 g masła

Przygotowanie:
ciasto:
Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy
Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy.
Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę, sól, mąkę i kakao. Na końcu mieszamy ciasto z białkami.
Formę 20x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto , wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut do 180 stopni (sprawdzamy patyczkiem- patyczek będzie mokry, ale nie powinno być na nim ciekłego ciasta)
masa:
Masło rozpuszczamy z cukrem, dodajemy mleko w proszku, ekstrakt miętowy i opcjonalnie barwnik,a następnie lekko studzimy.  Do przestudzonej masy dodajemy krem marshmallow, odstawiamy na kilka minut,a gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
wierzch: 
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, przestudzoną masą polewamy wierzch ciasta.

1 komentarz:

  1. mięta i czekolada to jedno z moich najbardziej ulubionych połączeń smakowych! Twoje ciasto wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń