Najbardziej znanym i chyba najczęściej robionym ciastem z truskawkami jest biszkopt z truskawkami i galaretką. Ja wolę jednak inną wersję tego ciasta, a mianowicie roladę bez zawijania z lekkim musem truskawkowym i kremem śmietankowym. To lekkie ciasto uprzyjemni każdemu niedzielne popołudnie.
ROLADA TRUSKAWKOWA
(bez zawijania)
(bez zawijania)
Składniki:
biszkopt:
mus truskawkowy:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
800 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 łyżka żelatyny
warstwa śmietanowa:
250 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do ubitych jajek przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, aby piana nie opadła. Na koniec dodajemy olej. Ciasto przelewamy na płaską formę o wymiarach 20x30 i pieczemy w 160 stopniach przez 35 minut.
Upieczony biszkopt studzimy, przecinamy na pół (poziomo). Jedną część biszkoptu wkładamy do formy z zaokrąglonym dnem, wyłożonej folią
spożywczą (ułatwi to wyjęcie ciasta) Druga część będzie stanowiła spód
rolady.
mus truskawkowy:
Galaretki rozrabiamy z 1 szklance gorącej wody. Truskawki miksujemy, kilka można pokroić w kawałki. Do przestudzonej i tężejącej galaretki dodajemy mus. Gęstniejącą całość przelewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Potem wierzch galaretki przykrywamy drugą częścią biszkoptu i formę obracamy na desce lub dużym płaskim talerzu do góry dnem tak aby wyjąć ciasto z formy. Zdejmujemy folię.
Potem wierzch galaretki przykrywamy drugą częścią biszkoptu i formę obracamy na desce lub dużym płaskim talerzu do góry dnem tak aby wyjąć ciasto z formy. Zdejmujemy folię.
warstwa śmietanowa:
Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, łączymy z ostudzoną żelatyną i smarujemy wierzch ciasta, posypujemy pokruszonymi resztkami biszkoptu. Odstawiamy do lodówki. Kiedy warstwa śmietany stężeje dekorujemy.
Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, łączymy z ostudzoną żelatyną i smarujemy wierzch ciasta, posypujemy pokruszonymi resztkami biszkoptu. Odstawiamy do lodówki. Kiedy warstwa śmietany stężeje dekorujemy.
Przepis znaleziony w ostatnim wydaniu jednej z gazetek z przepisami.
Świetny przepis, rolada jak uroczo i apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTa rolada musi smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna, to taka ulepszona wersja biszkoptu z truskawkami
Usuń