czwartek, 16 czerwca 2016

Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem

Pyszne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem będą smakowały zarówno na śniadanie jaki i jako przekąska w ciągu dnia.

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI ze SZPINAKIEM


Składniki:
4 g suchych drożdży
300 g mąki
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
50 ml roztopionego masła
230 ml mleka
farsz:
150 g świeżego szpinaku
100 g sera feta
2 ząbki czosnku
oliwa
sól i pierz do smaku
jajko do posmarowania

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i masło. Do miski przesiewamy mąkę,sól i dodajemy drożdże. Dolewamy mieszaninę mleka z masłem, mieszamy. 
Zagniatamy ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki. 
Ciasto dzielimy na 12 porcji. Porcje odstawiamy na blaszce przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz
farsz:
Szpinak myjemy i siekamy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz szpinak. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Z przestudzonego szpinaku można odcisnąć nadmiar soku/wody. Dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Gdy ciasto wyrośnie formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy.
Na całej długości rozsmarowujemy warstwę farszu, a następnie zwijamy w rulon. Ruloniki wkładamy do natłuszczonych papilotek, a potem do formy na muffiny. 
Z wierzchu smarujemy każdy ślimak roztrzepanym jajkiem.
Formę odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta.

Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach



1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń