To już chyba ostatnie chwile sezonu truskawkowego więc na koniec czerwca jeszcze jeden przepis z tymi pysznymi owocami. Ciasto łatwe i szybkie do zrobienia, idealne na upalne dni. Dzisiejszy deser zrobiłam z serków mascarpone, dzięki czemu jest lekki i bardziej puszysty niż sernik na zimno wykonany z serków homogenizowanych.
Polecam.
CHARLOTTE TRUSKAWKOWA
Składniki:
(forma 17 cm)
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
masa z serka:
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
mus truskawkowy:
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
250 ml gorącej wody
200 g truskawek
Przygotowanie:
Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Do puszystego serka dodajemy 5 łyżek ostudzonej galaretki i mieszamy. Można też dodać kilka pokrojonych truskawek.
Truskawki miksujemy na mus i dodajemy do pozostałej rozpuszczonej galaretki.
Końcówki biszkoptów z jednej strony odcinamy aby łatwiej było je ustawić w formie.
Dno małej tortownicy (17 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na bokach ustawiamy biszkopty. Następnie wlewamy połowę masy z serka mascarpone i odstawiamy do lodówki na kilka minut, aby masa zaczęła tężeć.
Potem kilka biszkoptów maczamy w galaretce i układamy na masie z serka. Zalewamy je tężejącym musem truskawkowym i ponownie odstawiamy do lodówki.
Kiedy mus truskawkowy stężeje wykładamy na nim resztę masy z serka. Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCzarujący!
OdpowiedzUsuń