Przyznam szczerze, że bób trafił do mojej kuchni pierwszy raz. Jadłam go wcześniej, ale nigdy nie pokusiłam się o zrobienie go samodzielnie. Zwykle kupuje się go jako przekąskę i zajada sam bez dodatków, ale warto urozmaicić nim sałatkę albo zrobić puree czy pastę, na które przepis na blogu znajdziecie już wkrótce. A na razie zapraszam pyszną zieloną sałatkę
SAŁATKA z BOBEM i KASZĄ PĘCZAK
Składniki:
100 g kaszy pęczak
100 g zielonego groszku
1 duża garść bobu
1/2 pęczka koperku
1-2 ząbki czosnku
3-4 ogórki małosolne
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę i bób gotujemy w oddzielnych naczyniach. Jeśli używamy mrożony groszek także go gotujemy.
Ogórki kroimy w kostkę, koper siekamy.
Mieszamy ugotowany bób, pęczak,groszek oraz koper. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję, smakuje naprawdę dobrze
UsuńSuper pomysł :-) A jakby tak dodać kapkę oliwy?
OdpowiedzUsuńnie odciskałam ogórków małosolnych z soków, więc dla mnie sałatka była wystarczająco "wilgotna",ale oczywiście można dodać też trochę oliwy
Usuń