piątek, 1 stycznia 2016

Boeuf strogonow


Święta Bożego Narodzenia i pierwszy dzień Nowego Roku to wyjątkowe okazje, na które zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym.

BOEUF STROGONOW


Składniki: 

ok. 1 kg łopatki wołowej
2-3 ząbki czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
4-5 szt ogórki kiszone
sól i pieprz do smaku
czerwona papryka sypka
smalec do smażenia  

Przygotowanie:

Mięso wołowe  kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i trochę czerwonej papryki oraz posiekany czosnek. Odstawiamy wszystko na całą noc do lodówki.

Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na tłuszczu (najlepiej sprawdza się smalec). Przekładamy do garnka. 
Na tej samej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i ewentualnie pieczarki (ja nie dodaję).

Mięso i cebulę przekładamy do garnka zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie. 
W tym czasie można pokroić na ćwiartki  ogórki kiszone.

Kiedy mięso będzie już miękkie do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy ,wcześniej rozrobiony z 2-3 łyżkami wywaru, a kiedy się zagotuje dodajemy trochę zasmażki. 

Na końcu do całości wrzucamy kiszone ogórki i podgotowujemy chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie można dodać trochę śmietany. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz