Dieta eliminacyjna (FODMAP), o której wspomniałam w poprzednim wpisie, jest wariantem bardziej znanej diety paleo i jest szczególnie pomocna przy zaburzeniach układu pokarmowego.
Nie jest to dieta w typowym tego słowa znaczeniu, ponieważ nie ogranicza pokarmów ilościowo, a
jedynie jakościowo. Jest swego rodzaju pomysłem na zmianę
nawyków żywieniowych.
Dieta
FODMAP pozornie może wydawać się restrykcyjna, ale tak naprawdę jest
mniej restrykcyjna od typowych diety odchudzających. Dlaczego? Ponieważ
mówimy o diecie, w której spożywamy składniki o niskiej wartości
FODMAP, a nie o
diecie, w której składniki FODMAP zupełnie wykluczamy, a to znaczy,że
czasie jej trwania można jeść produkty zawierające te składniki, ale w
mniejszych ilościach (w znikomych ilościach nawet te bogate w składniki
"uczulające")
Po tym sporym wstępie pora na przepis. Dzisiaj bardzo,krótki na pesto,które może stanowić bazę do sosu do makaronu (bezglutenowego oczywiście), zwykłą pastę kanapkową albo dodatek do chleba paleo, o którym już wkrótce.
PESTO z OLIWEK i POMIDORÓW
1 szklanka oliwek bez pestek
8 kawałków pomidorów suszonych
1 garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych)
6 łyżek oliwy
opcjonalnie do smaku można dodać:
1 ząbek czosnku (wysoka ilość FODMAP)
2 łyżki soku z cytryny
suszona bazylia
parmezan
Przygotowanie:
Oliwki i pomidory odsączamy z zalewy. (Najlepiej by było gdyby pomidory były suche- namoczone wcześniej w wodzi, a nie te w zalewie,ale można użyć też tych ze słoika)
Do blendera wrzucamy oliwki, pomidory i nerkowce, oraz oliwę, miksujemy (opcjonalnie można dodać czosnek,sok z cytryn albo trochę parmezanu)
uwaga:
1)Potrzebna ilość oliwy będzie bardzo zależała od tego, z czym były oliwki (oliwa czy woda), czy pomidory były suche, czy w oleju oraz czy dodajesz ser.
2)Nie solimy- pomidory i oliwki są wystarczająco słone
Przechowujemy w słoiczku w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz