wtorek, 19 stycznia 2016

Pesto z oliwek i suszonych pomidorów



Dieta eliminacyjna (FODMAP), o której wspomniałam w poprzednim wpisie, jest wariantem bardziej znanej diety paleo i jest szczególnie pomocna przy zaburzeniach układu pokarmowego.
Nie jest to dieta w typowym tego słowa znaczeniu, ponieważ nie ogranicza  pokarmów ilościowo, a jedynie jakościowo. Jest swego rodzaju pomysłem na zmianę nawyków żywieniowych. 

Dieta FODMAP pozornie może wydawać się restrykcyjna, ale tak naprawdę jest mniej restrykcyjna od typowych diety odchudzających. Dlaczego? Ponieważ mówimy o diecie, w której spożywamy składniki o niskiej wartości FODMAP, a nie o diecie, w której składniki FODMAP zupełnie wykluczamy, a to znaczy,że czasie jej trwania można jeść produkty zawierające te składniki, ale w mniejszych ilościach (w znikomych ilościach nawet te bogate w składniki "uczulające")

Po tym sporym wstępie pora na przepis. Dzisiaj bardzo,krótki na pesto,które może stanowić bazę do sosu do makaronu (bezglutenowego oczywiście), zwykłą pastę kanapkową albo dodatek do chleba paleo, o którym już wkrótce.


PESTO z OLIWEK i POMIDORÓW


Składniki:
1 szklanka oliwek bez pestek
8 kawałków pomidorów suszonych
1 garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych)
6 łyżek oliwy 
opcjonalnie do smaku można dodać:
1 ząbek czosnku (wysoka ilość FODMAP)
2 łyżki soku z cytryny
suszona bazylia 
parmezan



Przygotowanie: 
Oliwki i pomidory odsączamy z zalewy. (Najlepiej by było gdyby pomidory były suche- namoczone wcześniej w wodzi, a nie te w zalewie,ale można użyć też tych ze słoika)

Do blendera wrzucamy oliwki, pomidory i nerkowce, oraz oliwę, miksujemy (opcjonalnie można dodać czosnek,sok z cytryn albo trochę parmezanu)

uwaga:
1)Potrzebna ilość oliwy będzie bardzo zależała od tego, z czym były oliwki (oliwa czy woda), czy pomidory były suche, czy w oleju oraz czy dodajesz ser. 
2)Nie solimy- pomidory i oliwki są wystarczająco słone

Przechowujemy w słoiczku w lodówce


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz