Mroźne zimowe popołudnie, za oknem sypie śnieg czas na przerwę i kawę w zimowej scenerii. A do kawy słodki kawałek ciasta, które nie tylko nazywa się jak znany batonik dla dzieci, ale też tak smakuje.Ten delikatny czekoladowy biszkopt przełożony mlecznym kremem robi się bardzo szybko i na pewno nie tylko wasze dzieci będą zachwycone smakiem domowej "mlecznej kanapki"
Kto zrobi na zbliżający się weekend?
Kto zrobi na zbliżający się weekend?
MLECZNA KANAPKA
Składniki:
(forma 25x36)
ciasto:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
1 szczypta soli
krem:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
polewa:
2 tabliczki czekolady mlecznej
6 łyżek mleka
Przygotowanie:
ciasto:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Następnie dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszamy z masą z białek i żółtek łyżką lub szpatułką. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy25 minut w temperaturze170 stopni.
Upieczone studzimy i kroimy na pół
krem:
Melko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Margarynę z temperaturze pokojowej (ważne) ucieramy dodając ostudzone mleko. Na koniec do may dodajemy mleko w proszku i mieszamy
Kremem przekładamy biszkopt.
polewa:
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy ciasto. Odstawiamy do stężenia polewy.
Takie proste a jakie pyszne i pięknie ciacho. Mniam ...
OdpowiedzUsuń