środa, 30 grudnia 2015

Tort bezowy cytrynowy


Dzisiaj świętujemy 2 urodziny Bon appetit mon amie, kolejne wspólnie spędzone 365 dni i ponad 100 000 kolejnych odsłon.
 Z tej okazji coś wyjątkowego. Tort bezowy. Jedyny tort, za którym szaleję (inne mogą nie istnieć) i gdyby nie był taki słodki nie umiałabym się opamiętać i jadła całymi masami. Tort bezowy jest kruchy na zewnątrz i bardzo puszysty i aksamitny w środku, rozpływa się w ustach. Cytrynowa masa świetnie równoważy słodki smak bezy. Całość wieńczą owoce.

Przy okazji mojego małego święta dziękuję Wam drodzy czytelnicy za to, że kolejny rok byliście ze mną. Zapraszam ponownie.
 
TORTY BEZOWY  z MASĄ CYTRYNOWĄ


Składniki:
beza:
6 białek
300 g cukru
2 łyżeczki soku cytrynowego
masa:
250 g serka mascarpone
150 g śmietany 30 %
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodajemy cukier a na końcu sok cytrynowy. Białka powinny być sztywne i lśniące. 
Na papierze do pieczenia odrysowujemy większy talerz. W okrąg na papierze układamy połowę masy białkowej. Białka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 5 minutach pieczenia obniżamy temperaturę do 150 stopni i suszymy przez godzinę, potem znowu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy ją w tej temperaturze 40 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 
W taki sam sposób pieczemy drugi blat z pozostałej połowy białek.
masa: 
Serek mascarpone ubijamy ze śmietaną dodając na końcu sok z cytryny. 
Ja nie słodzę masy ponieważ bezy są bardzo słodkie, a taka kwaśna masa świetnie równoważy ten smak. 
Upieczone i ostudzone blaty bezowe przekładam masą, wierzch dekoruję owocami. 

rada:
Robiąc bezę trzeba pamiętać aby na 1 białko przypadało 50 g cukru
Białka muszą być w temperaturze pokojowej, najlepiej jeśli postoją oddzielone od żółtek przez całą noc. 
Można użyć również białek rozmrożonych









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz