Wykluczając z diety zboża zawierające gluten, czy to przy diecie bezglutenowej czy eliminacyjnej, nie musimy już rezygnować z chleba. Można go upiec na bazie warzyw i mąk bezglutenowych. Rezygnując z wielu produktów o wysokiej zawartości składników z listy FODMAP podchodziłam bardzo sceptycznie do tego przepisu (źródło) jednak jak się okazało dietetyczny chleb też może dobrze smakować.
Chleb ten jest mięciutki i trochę przypomina ciasto ucierane, a słodki smak nadany przez suszone pomidory dodatkowo podbija to wrażenie. Nie mniej jednak bardzo dobrze smakuje tak z szynką jak i serem.
Składniki:
7 jajek
1 szklanka startej cukinii
1 szklanka startej cukinii
(może być wymieszana z marchewką, albo można dodać np. bataty czy buraki te już są wysokowęglanowe)
2/3 szklanki pesto z oliwek i suszonych pomidorów2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki mąki kokosowej
1/3 szklanki mąki lnianej (zmiksowane w młynku do kawy siemie lniane)
1-2 łyżki pestek dyni
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy na pianę do której dodajemy oliwę i pesto (przepis tu ) . Następnie do mieszanki dodajemy delikatnie obydwie mąki i sodę, a potem bardzo dokładnie odciśniętą cukinię (inaczej może powstać zakalec)
Na końcu do masy wlewamy łyżkę octu jabłkowego i wsypujemy pestki dyni.
Masę przelewamy do foremki 10x20 cm i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180°C
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów jest dość słone, więc nie trzeba chleba solić
Ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńJa niedawno piekłam courgette bread i dałam cukinię nieodciśniętą zupełnie ale wyszło bardzo dobrze :))
Jak zastąpić jajka :(
OdpowiedzUsuńjajka można zastąpić siemieniem lnianym namoczonym w wodzie (1 łyżka nasionek na 3 łyżki wody), ale osobiście nie sprawdzałam tego w przypadku tego chleba
Usuń