niedziela, 31 stycznia 2016

Pankejki z cukinią i orzechami


Placki, naleśniki , pankejki mogę robić i jeść na śniadanie na okrągło. Tym bardziej, że za każdym razem można robić ich inną wersję. Wszystko zależy tylko od wyobraźni i tego na jaki smak ma się akurat ochotę. U mnie dzisiaj była zdrowa wersja cukiniowa z posmakiem orzechów.

PANKEJKI Z CUKINIĄ I ORZECHAMI


Składniki:
1 szklanka mąki bezglutenowej (np.ryżowej) ja dałam 1/2 owsianej i 1/2 szklanki ryżowej
1 jajko
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka ksylitolu
3/4 szklanki startej cukinii
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na około 20-30 minut aby puściła sok. Po tym czasie dokładnie odciskamy.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem kokosowym oraz ksylitolem. Do mieszanki dodajemy cynamon oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do ciasta dobrze odciśniętą cukinię i posiekane drobno orzech. Z ciasta smażymy na patelni placki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz