piątek, 6 lutego 2015

Placuszki z ricottą


Idealne śniadanie to takie podczas, którego nie trzeba nigdzie się śpieszyć. Ale dzisiejszy przepis zadowoli nawet tych w ciągłym biegu. Placki z ricottą robi się naprawdę szybko, nie wyciągając nawet miksera (oznacza też mniej rzeczy do zmywania). Smażymy  je bez tłuszczu (oczywiście do tego potrzebna jest patelnia teflonowa) i mamy jakże miłą odmianę od suchych, kanapkowych śniadań.Wyglądem przypominają troszkę amerykańskie "pankejki", ale są od nich nieco lżejsze.

PLACKI ŚNIADANIOWE Z RICOTTĄ



Składniki:

125 g serka ricotta
1 jajko
5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki oleju
100 ml mleka

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy składniki suche, dodajemy jajko,mleko oraz serek i olej. Mieszamy wszystko łyżką aby nie było grudek . (Nie potrzeba miksera)
Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżką ciasto (1 łyżka, 1 placek) 
Smażymy z każdej strony, aż się zarumieni. 
(Jeśli do smażenia używacie patelni teflonowej nie potrzebny jest olej do smażenia)
Podajemy z syropem klonowym, syropem złocisty albo cukrem pudrem i dowolnymi owocami.








2 komentarze: