piątek, 13 lutego 2015

Koktajl szpinakowy - zielony detox


Zaczynam kolejny dzień na zielono! Tym razem w wersji oczyszczającej, w sam raz po tłustoczwartkowym szaleństwie (...było grubo ;) ).  
Taki koktajl to nie tylko poranna  dawka witamin i błonnika, które oczyszczają organizm i wzmacniają odporność, ale też spora dawka energii. Moja dzisiejsza poranna porcja dla zdrowia tym razem w wersji dla zaawansowanych w szpinakowych bojach. Jest bardzo orzeźwiająca, a przez dodatek imbiru może się wydawać lekko piekąca.
W najbliższym czasie planuję osiągnąć kolejny etap zielonego wtajemniczenia i zająć się jarmużem albo miksem z sałatą.


KOKTAJL SZPINAKOWY z KIWI i IMBIREM


Składniki:

1 duża garść szpinaku typu baby
ok. 1 cm korzenia imbiru
2  kiwi
1/2 szklanki soku pomarańczowy (lub wody niegazowanej)
kilka gałązek natki pietruszki  (wersja dla zaawansowanych) 
miód (do posłodzenia według uznania) 

Przygotowanie:

Szpinak płuczemy w wodzie. Kiwi i imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu otrzymania gładkiego musu. Jeśli mus jest za gęsty można dodać więcej soku. Dosładzamy miodem. 
W wersji dla zaawansowanych można dodać kilka gałązek natki pietruszki.











4 komentarze:

  1. Świetny sposób na piątek po tłustym czawartku. Spróbuje :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny kolor i ile w nim zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super połączenie, cieszy na że coraz więcej ludzi pije pyszne, zdrowe zielone koktajle!

    OdpowiedzUsuń