Stęskniłam się już za kuchnia tajską, tak dawno już nie robiłam nic azjatyckiego.
W końcu na moim talerzu wylądowało bardzo słoneczne curry z kurczaka i żółtych warzyw. Przepis prosty, na podstawie tych, które zamieszczałam wcześniej, ale danie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie.
ŻÓŁTE CURRY
(Golden curry)
(Golden curry)
1 filet z kurczaka
1 papryka żółta
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 cytryny lub limonki
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu sojowego
3 liście kafiru
3 łyżeczki żółtej pasty curry
mleko kokosowe
olej kokosowy do smażenia
pieprz cytrynowy i papryka czerwona do smaku
Przygotowanie:
Filet kroimy na kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, czosnek i kroimy w pióra. Paprykę odsączamy z zalewy.
Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni lub woku, szklimy na nim cebule i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy curry i kurczaka. Kiedy kurczak się ładnie obsmaży na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę i liście kafiru. Na końcu, gdy papryka już zmięknie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę pasty z tamaryndowca, łyżeczkę sosu rybnego i sojowego.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz