środa, 25 lutego 2015

Żółte curry


Stęskniłam się już za kuchnia tajską, tak dawno już nie robiłam nic azjatyckiego. 
W końcu na moim talerzu wylądowało bardzo słoneczne curry z kurczaka i żółtych warzyw. Przepis  prosty, na podstawie tych, które zamieszczałam wcześniej, ale danie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie.

ŻÓŁTE CURRY 
(Golden curry)



Składniki:

1 filet z kurczaka
1 papryka żółta
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca lub  sok z 1/2 cytryny lub limonki
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu sojowego
3 liście kafiru
3 łyżeczki żółtej pasty curry
mleko kokosowe
olej kokosowy do smażenia
pieprz cytrynowy i papryka czerwona do smaku


Przygotowanie: 

Filet kroimy na kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, czosnek i kroimy w pióra. Paprykę odsączamy z zalewy. 
Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni lub woku, szklimy na nim cebule i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy curry i kurczaka. Kiedy kurczak się ładnie obsmaży na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę i liście kafiru. Na końcu, gdy papryka już zmięknie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę pasty z tamaryndowca, łyżeczkę sosu rybnego i sojowego. 
Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ryżem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz