Robiąc zakupy w jednym z marketów znalazłam słoiczek z zielonym masłem/kremem pistacjowym. Od razu pomyślałam, że byłoby ono genialne jako dodatek do sernika. W pierwszym zamierzeniu sernik pistacjowy miał być na zimno, ale ostatecznie po małej podpowiedzi co do dodatkowych składników zdecydowałam się sernik upiec. Na sernik pistacjowy w wersji "bez pieczenia" będzie jeszcze pora, ale pomysłu na razie Wam nie zdradzę, ale za to napiszę jak zrobić wyjątkowy, kremowy i lekko egzotyczny sernikiem pistacjowy.
SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU
(pistachio & lime cheesecake)
(pistachio & lime cheesecake)
Składniki:
spód:
100 g herbatników
4 łyżki wiórków kokosowych
sok z 1/2 limonki
1 łyżka miodu
50 g masła
masa serowa:
750 g sera mielonego
1/2 szklanki masła/kremu pistacjowego
4 jajka
200 g cukru drobnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki startego świeżego imbiru
polewa:
250 g sera
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka pasty pistacjowej
pistacje do dekoracji
Przygotowanie:pistacje do dekoracji
spód:
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Studzimy. Ciastka drobno kruszymy, łączymy z wiórkami i dodajemy sok z limonki, miód oraz rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy i rozkładamy równomiernie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy dłonią lub dużą łyżką. Odstawiamy na chwile do lodówki.
masa serowa:
Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki masy serowej (kolejność bez znaczenia) i miksujemy do połączenia wszystkich składników, ale niezbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy.
Masę serowa przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka czy już można skończyć pieczenie) Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
polewa:
250 g sera miksujemy z cukrem pudrem i pastą pistacjową. Smarujemy nią wierzch zimnego sernika, dekorujemy pistacjami.
fantastyczny sernik! wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńAle obłęd! Kocham sernik, to moje ulubione ciasto, a z pistacjami? Poezja :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu, ależ to musiało być dobre... Marzy mi się taki sernik :)
OdpowiedzUsuń@gin , przepis już masz więc do dzieła ;) warto :)
Usuń