środa, 4 lutego 2015

Zapiekana jaglanka czyli kolejna porcja nowości


Dzisiaj kolejna porcja nowości. Właśnie taką nowością, a raczej ponownie odkrytym produktem jest kasza jaglana. Jest bardzo zdrowa,nie zawiera glutenu, ale jest też bardzo uniwersalna. 
Można ją dodawać praktyczne do wszystkiego: 
do deserów; jogurtów i owoców; zapiekanek czy mięs i sosów. Ostatnio zaczęłam poszukiwać śniadaniowych inspiracji, w końcu ile można jeść to samo. Dzisiejszą śniadaniową inspiracją stała się Pam
Acha i jeszcze jedna uwaga: aby dobrze przygotować kaszę trzeba ją wypłukać w gorącej wodzie, bo inaczej będzie gorzka.


ZAPIEKANA JAGLANKA KOKOSOWA  z 
KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ


Składniki:

3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki woda
1 jajko
1 łyżka mąki
1/2 gruszki
kilka rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka masła na wierzch
1 łyżka masła do wysmarowania kokilek
dodatkowo:
1/2 gruszki
cukier trzcinowy do karmelizowanych gruszek
orzechy lub pistacje

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy w gorącej wodzie, a następnie gotujemy około 15 minut.(powinna wchłonąć większość wody) Studzimy. Do ostudzonej kaszy  dodajemy rozbełtane jajko i  mąkę kokosową oraz kilka rodzynek i pokrojoną w drobną kostkę połówkę gruszki.
Przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem i obsypanych wiórkami. Wierzch także posypujemy wiórkami. Na wiórki dajemy trochę masła.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Podajemy z karmelizowaną gruszką i orzechami.

(Karmelizowana gruszka:  Na suchą patelnię wsypujemy cukier a kiedy zacznie się rozpuszczać kładziemy na nim plasterki gruszki)








4 komentarze: