Dzisiaj kolejna porcja nowości. Właśnie taką nowością, a raczej ponownie odkrytym produktem jest kasza jaglana. Jest bardzo zdrowa,nie zawiera glutenu, ale jest też bardzo uniwersalna.
Można ją dodawać praktyczne do wszystkiego:
do deserów; jogurtów i owoców; zapiekanek czy mięs i sosów. Ostatnio zaczęłam poszukiwać śniadaniowych inspiracji, w końcu ile można jeść to samo. Dzisiejszą śniadaniową inspiracją stała się Pam .
Acha i jeszcze jedna uwaga: aby dobrze przygotować kaszę trzeba ją wypłukać w gorącej wodzie, bo inaczej będzie gorzka.
Acha i jeszcze jedna uwaga: aby dobrze przygotować kaszę trzeba ją wypłukać w gorącej wodzie, bo inaczej będzie gorzka.
ZAPIEKANA JAGLANKA KOKOSOWA z
KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki woda
1 jajko
1 łyżka mąki
1/2 gruszki
kilka rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka masła na wierzch
1 łyżka masła do wysmarowania kokilek
dodatkowo:
1/2 gruszki
cukier trzcinowy do karmelizowanych gruszek
orzechy lub pistacje
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy w gorącej wodzie, a następnie gotujemy około 15 minut.(powinna wchłonąć większość wody) Studzimy. Do ostudzonej kaszy dodajemy rozbełtane jajko i mąkę kokosową oraz kilka rodzynek i pokrojoną w drobną kostkę połówkę gruszki.
Przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem i obsypanych wiórkami. Wierzch także posypujemy wiórkami. Na wiórki dajemy trochę masła.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Podajemy z karmelizowaną gruszką i orzechami.
(Karmelizowana gruszka: Na suchą patelnię wsypujemy cukier a kiedy zacznie się rozpuszczać kładziemy na nim plasterki gruszki)
Podoba mi się ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapiekanki jaglane, super!
OdpowiedzUsuńMniam, muszę wypróbować. Uwielbiam kaszę jaglaną;)
OdpowiedzUsuń