Na zakończenie pomarańczowych receptur przedstawiam Wam ekspresowy przepis na delikatne, mięciutkie muffinki na bazie serka ricotta, idealne na drugie śniadanie albo deser do kawy. Do ich wykonania nie używa się miksera, wystarczy zwykły widelec i zajmuje to 5 minut. Pieczenie zajmuje około ok.25 minut, więc w pół godziny mamy gotowy deser.
MUFFINKI POMARAŃCZOWE Z RICOTTĄ
Składniki:
(na 13-15 sztuk)
125 g serka ricotta (można zastąpić np.łaciatym naturalnym)
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
cukier waniliowy
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki suche wsypujemy do miski, dodajemy ser połączony z mlekiem, jajkiem, olejem , skórką pomarańczową i sokiem. Dokładnie mieszamy widelcem aby nie było grudek. Ciasto będzie miało konsystencję gęstą, ale lejącą.
Masę nakładamy do papilotek do 3/4 ich wysokości, posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz