wtorek, 17 lutego 2015

Ciasto kukułka


Bardzo lubię nalewkę z cukierków kukułek, dlatego z dużą dozą ciekawości robiłam to ciasto.  Już na etapie przygotowania nie oparłam się pokusie i zniknęło kilka cukierków. Smak kukułek trochę znika w masie budyniowej, dlatego dodałam nieco więcej wiśniówki. Niestety przez ten dodatek to ciasto tylko dla dorosłych ;)

CIASTO KUKUŁKA





Składniki:
 (na formę 20x25cm)

400 g cukierków kukułek
4 opakowania herbatników typu Petit
4 opakowania budyniu czekoladowego
1 litr mleka 
250 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
1/3 szklanki nalewki wiśniowej
 

Przygotowanie:
2 szklanki mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kukułki. 
W pozostałych 2 szklankach zimnego mleka rozrabiamy budyń i cukier, które następnie wlewamy do gotującego się mleka z rozpuszczonymi całkowicie cukierkami. Gotujemy masę do momentu aż zgęstnieje.
Ugotowany budyń przekładamy do miski, którą przykrywamy folią spożywczą, aby na budyniu nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masło ubijamy na puszystą masę dodając kakao, a następnie po 1 łyżce budyniu i miksujemy do chwili połączenia się składników. 
Do miksowanej masy kukułkowej wlewamy stopniowo wiśniówkę.

Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. W formie układamy warstwami herbatniki i masę.
Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na 10-12 godzin.













11 komentarzy: