sobota, 25 października 2014

Ciasto marchewkowe czyli mój carrot challenge


Do tego wypieku zabierałam się już od dawna,aż w końcu stwierdziłam ,że czas się za nie zabrać. Samo przygotowanie okazało się dziecinnie proste, zmiksować kilka składników , przelać do formy wstawić do piekarnika...no i tu zaczęło się moje wyzwanie i lekka panika, bo po przewidywanym czasie pieczenia okazało się że ciasto nadal jest w środku surowe (sprawdzane na patyczek). Zostawiłam ciasto w piekarniku na dłużej, ale po kilku minutach zaczął rozchodzić się zapach przypalonego ciasta,no nic trzeba je wyjąć.  Jak nic będzie zakalec pomyślałam...Na szczęście te kilka dodatkowych minut w piekarniku pomogło,ciasto się dopiekło,ale nie spaliło. ;)
 Warto było się trochę się podenerwować , bo ciasto przełożone śmietankową masą i marchewkowym topem jest wyjątkowe, wilgotne,mięciutkie, po prostu pyszne.


CIASTO MARCHEWKOWE


 Składniki:
(na formę 24 cm)

ciasto:
2 duże marchewki
2 szkl mąki
1 szkl oleju
1 szkl brązowego cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki cynamonu

krem:
250 ml śmietany 36% 
135 g serka naturalnego np.łaciaty lub inny gęsty typu mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego

wierzch:
1 galaretka pomarańczowa    
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szkl soku marchwiowego typu Kubuś

Przygotowanie:
ciasto:
Mieszamy składniki suche: mąkę, sodę i cynamon.
Jajka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich na przemian mieszankę suchych składników oraz olej. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 50 -55 minut.(Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem).
Po upieczeniu, ciasto studzimy i przecinamy na 2 placki.
krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz serek.
wierzch:
Sok marchwiowy wlewamy do garnka, gotujemy na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i dodajemy do gotującego się soku. Cały czas mieszamy. Gdy sok zmieni konsystencję na budyniową, wsypujemy galaretkę , mieszamy i studzimy.

Kremem śmietankowym przekładamy upieczone i ostudzone ciasto a na wierzchu rozprowadzamy tężejącą masę z soku.
Ciasto odstawiamy na co najmniej 2 godziny do stężenia wierzchniej masy.



1 komentarz: