poniedziałek, 20 października 2014

Focaccia - pieczywo na sposób włoski


Poniedziałkowy poranek zaczniemy od focaccii, która jest rodzajem włoskiego pieczywa, podawanego jako przekąska zwykle przed daniem głównym lub do śniadania. Dla mnie to taka uboższa i mniej  znana wersja pizzy, bo w końcu opiera się na takim samym cieście drożdżowym. Można dodać do niej rozmaryn, oliwki, pomidory albo czosnek i cebulę. 

FOCACCIA Z POMIDORAMI


Składniki:

350 g mąki
15 g drożdży
8 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli

3 pomidory
lub
2 ząbki czosnku
2 cebule

Przygotowanie:

Pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy w cienkie plastry odkładamy aby obciekły z soku.
Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wody. W drugiej szklance,też napełnionej do połowy wodą rozpuszczamy sól.
Do mąki wlewamy rozpuszczone drożdże i sól oraz dodajemy oliwę. Zagniatamy na dość ścisłe ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie wyrabiamy ponownie, a następnie urywamy po kawałku ciasta , rozgniatamy je palcami na placki o grubości około 1,5-2 cm (można też całość ciasta upiec w prostokątnej formie). Placki smarujemy oliwą, układamy n nich pomidory i czosnek, można też posypać ulubionymi ziołami.

W wersji cebulowej zamiast pomidorów układamy pokrojoną wcześniej i osoloną cebulę. Robimy to aby cebula puściła sok i zmiękła.

Pieczemy w 200 stopniach 25-30minut




1 komentarz:

  1. uwielbiam foccacie z rozmarynem! Mm.. no ale standardowo wysyłam moje ohy i ahy na temat cudownie apetycznych zdjęć!

    OdpowiedzUsuń