środa, 22 października 2014

Pappardelle i Prosciutto di Parma

Nazwa tego makaronu pochodzi od włoskiego „pappare”, co znaczy „pożerać". Ja pożeram i to dosłownie ;) makarony w każdej postaci . Pappardelle zwykle podaje się z gęstymi ,ciężkimi sosami, złamałam tą regułę i połączyłam go z mieszanką szynki parmeńskiej i pomidorów. 
Viva la pasta!

PAPPARDELLE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ






Składniki:

Makaron  Pappardelle 

6  plastrów szynki parmeńskiej
10 pomidorków koktajlowych
5 pomidorów suszonych
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek do smażenia
parmezan do posypania
sól i pieprz do przyprawienia

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu pamiętając, aby po ugotowaniu nie przelewać go zimna wodą. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej zmiażdżone ząbki czosnku. Do czosnku dodajemy podarte plastry szynki oraz pokrojone suszone pomidory i pomidorki koktajlowe (najlepiej bez skórki). Pod koniec smażenia do składników na patelni dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego oraz ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy do smaku i podajemy posypane parmezanem.
 




zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz