piątek, 3 października 2014

Batoniki owsiano-kokosowe... słodko zdrowo i domowo


Co zrobić z resztkami rodzynek, żurawiny,  wiórków kokosowych i otrębów gdy szkoda ich wyrzucić a mamy ich za mało do stworzenia czegoś konkretnego z każdego z osobna? 
Wystarczy wymieszać razem i stworzyć zdrową przekąskę...

BATONIKI OWSIANE



Składniki:

1 szkl płatków owsianych
1 szkl otrębów pszennych 
1 garść rodzynek
1 garść suszonej żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonwego
 1 białko



Przygotowanie:

Wszystkie składniki suche (płatki i otręby) mieszamy dokładnie (ja dodatkowo trochę zmiksowałam aby były drobniejsze) Dodajemy rodzynki i żurawinę oraz wiórki kokosowe.

Następnie dodajemy składniki mokre czyli miód i syrop a na koniec łączymy wszystko białkiem. Powstałą masę (dość sypka, ale pod żadnym pozorem nie zagniatać!) rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy, tak aby powstał placek 0,5-1 cm grubości. 

Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika placek kroimy na paski o szerokości 3-4 com i odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego:)


 


2 komentarze:

  1. Takie domowe są najpyszniejsze! Wiemy co mamy w środku: same dobroci! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne batoniki! takie zdrowe i domowe słodkości!

    OdpowiedzUsuń