Co zrobić z resztkami rodzynek, żurawiny, wiórków kokosowych i otrębów gdy szkoda ich wyrzucić a mamy ich za mało do stworzenia czegoś konkretnego z każdego z osobna?
Wystarczy wymieszać razem i stworzyć zdrową przekąskę...
BATONIKI OWSIANE
Składniki:
1 szkl płatków owsianych
1 szkl otrębów pszennych
1 garść rodzynek
1 garść suszonej żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonwego
1 białko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki suche (płatki i otręby) mieszamy dokładnie (ja dodatkowo trochę zmiksowałam aby były drobniejsze) Dodajemy rodzynki i żurawinę oraz wiórki kokosowe.
Następnie dodajemy składniki mokre czyli miód i syrop a na koniec łączymy wszystko białkiem. Powstałą masę (dość sypka, ale pod żadnym pozorem nie zagniatać!) rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy, tak aby powstał placek 0,5-1 cm grubości.
Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika placek kroimy na paski o szerokości 3-4 com i odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego:)
Takie domowe są najpyszniejsze! Wiemy co mamy w środku: same dobroci! :)
OdpowiedzUsuńświetne batoniki! takie zdrowe i domowe słodkości!
OdpowiedzUsuń