Kurczak co niedziela, bo taka jest tradycja? Owszem, ale z każdym razem zrobiony w inny sposób. Niby ten sam kurczak, ale inny smak. Niedzielny kurczaka można zrobić na tysiąc sposobów,a dzisiaj zaplanujcie jutrzejszy obiad w wersji nieco meksykańskiej z dodatkiem papryki i kukurydzy.
PIEKIELNY KURCZAK
Składniki:
udka lub podudzia kurczaka
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
1/2 pęczka kolendry
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
szczypta chilli
szczypta soli
szczypta pieprzu
gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Udka nacieramy sola pieprzem i chilli oraz czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Tak zamarynowanego kurczaka smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Pomiędzy udkami układamy po kilka gałązek kolendry.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Po tym czasie do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, posypujemy rozmarynem i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Zapowiada się pysznie! Bardzo soczysta kompozycja :)
OdpowiedzUsuń