wtorek, 14 października 2014

Risotto z kurkami

 W związku z różnymi wyścigami konkursowymi oraz zbyt dużą ilością obowiązków służbowych trochę się zaniedbałam kulinarnie i blogowo. Po tym intensywnym okresie czas na troszkę przyjemności , nie tylko dla ciała (czyli podniebienia) ale i dla duszy, bo nic tak jak gotowanie (no może poza wysiłkiem fizycznym)mnie nie odpręża. A korzystając z pięknych żółciutkich darów jesieni zrobiłam pyszne risotto.

RISOTTO Z KURKAMI

Składniki: 

300 g kurek
1 cebula
300 g ryżu do risotto
2 kostki bulionowe grzybowe
1 kieliszek białego wina
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła
parmezan
sól pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie dodając pokrojone kurki. Następnie dodajemy na patelnię surowy ryż. Smażymy całość do momentu zeszklenia się ryżu. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Połową bulionu i winem podlewamy smażący się ryż. Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy pozostałą jego część i smażymy dalej. Ryż dość często trzeba mieszać aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy (uwaga kostki są bulionowe są dość słone więc trzeba najpierw sprawdzić czy sól jest potrzebna).
Całość posypujemy parmezanem i ewentualnie natką pietruszki.








1 komentarz: