W związku z różnymi wyścigami konkursowymi oraz zbyt dużą ilością obowiązków służbowych trochę się zaniedbałam kulinarnie i blogowo. Po tym intensywnym okresie czas na troszkę przyjemności , nie tylko dla ciała (czyli podniebienia) ale i dla duszy, bo nic tak jak gotowanie (no może poza wysiłkiem fizycznym)mnie nie odpręża. A korzystając z pięknych żółciutkich darów jesieni zrobiłam pyszne risotto.
RISOTTO Z KURKAMI
Składniki:
300 g kurek
1 cebula
300 g ryżu do risotto
2 kostki bulionowe grzybowe
1 kieliszek białego wina
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła
parmezan
sól pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie dodając pokrojone kurki. Następnie dodajemy na patelnię surowy ryż. Smażymy całość do momentu zeszklenia się ryżu. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Połową bulionu i winem podlewamy smażący się ryż. Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy pozostałą jego część i smażymy dalej. Ryż dość często trzeba mieszać aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy (uwaga kostki są bulionowe są dość słone więc trzeba najpierw sprawdzić czy sól jest potrzebna).
Całość posypujemy parmezanem i ewentualnie natką pietruszki.
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuń