Azji w kuchni ciąg dalszy...tym razem będą to pierożki z won ton w dwóch wersjach smakowych. Zazwyczaj można się spotkać z gotowanymi pierożkami won ton, ale ja zdecydowanie wolę te smażone.
PIEROŻKI Z WON TON Z GRZYBAMI
ciasto won ton 15 płatów
20 dkg kapusty kiszonej
1 marchew
1 cebula
1 garść grzybów
1 łyż sosu sojowego
1 białko jaja
olej do smażenia
Przygotowanie:
Farsz:
Kapustę gotujemy z grzybami i marchwią aż zmiękną. Następnie odciskamy dobrze i kroimy drobno , marchewkę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy ją do kapusty i mieszamy. Doprawiamy farsz sosem sojowym i pieprzem.
Płaty ciasta won ton smarujemy po brzegach roztrzepanym białkiem. Na środku każdego z płatów układamy kulkę z farszu i składamy w trójkąt, dociskając posmarowane brzegi ciasta aby sie zlepiły.
Tak przygotowane pierożki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy chwilę z każdej strony.
PIEROŻKI WON TON Z SURIMI
ciasto won ton 15 płatów
1 opakowanie paluszków surimi
1 cebula
1 jajko
1/2 szkl. makaronu ryżowego
100 g poszatkowanej białej kapusty
1 łyż sosu sojowego
pieprz
1/2 szkl kukurydzy
1 białko jaja
olej do smażenia
Przygotowanie:
Farsz:
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą, a kiedy będzie miękki odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Z makaronem mieszamy pokrojone surimi, kukurydzę, poszatkowaną drobno kapustę, cebulę oraz ugotowane jajko. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Mieszamy.
Płaty ciasta won ton smarujemy w przeciwległych rogach roztrzepanym białkiem. Na środku każdego z płatów układamy kulkę z farszu i składamy w trójkąt, dociskając posmarowane białkiem końce ciasta aby się zlepiły.(można też zlepić w sakiewki)
Tak przygotowane pierożki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy chwilę z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz