środa, 17 września 2014

Kurczak w imbirze


Pomysł na takie podanie kurczaka znalazłam we wrześniowej "Kuchni". Nigdy bym nie wpadła na to ,że tak proste połączenie jak kurczak z imbirem może być tak genialne. Mięso podczas marynowania i pieczenia przechodzi aromatem imbiru, a sam imbir zapieczony na kurczaku jest rewelacyjnie chrupiący i świetnie uzupełnia mięso. Do tego dania na pewno będę wracała często.


KURCZAK W IMBIRZE



Składniki:

udka kurczaka
korzeń imbiru
czosnek
papryka słodka sypana
sól , pieprz
oliwa z oliwek
 

Przygotowanie: 

Udka nacieramy solą, pieprzem i  papryką. Dodajemy tez przeciśnięty przez praskę czosnek i startą połówkę imbiru. Marynujemy kilka godzin w lodówce. 
Zamarynowane udka pieczemy w piekarniku około 1 godziny w 180 stopniach. 

Podczas gdy udka się pieką kroimy pozostałą część imbiru na cienkie paski i obsmażamy je na oliwie z oliwek aż się lekko zarumienią. Zasmażony imbir układamy 10 minut przed końcem pieczenia na kurczaku. Oliwa na której smażyliśmy imbir polewamy piekącego się kurczaka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz