piątek, 5 września 2014

Gorący Meksyk, pikantne tapas...


Hola Mexico! Hola todos! :) 
Dzisiaj zabieram Was w świat kolorowych i pikantnych meksykańskich tapas i stołowej fiesty. 
Enchiladas, tacos, nachos,tortilla czy guacamole brzmi na pewno znajomo, ale dzisiaj zajmiemy się innym sztandarowymi, bardzo prostymi przekąskami kuchni meksykańskiej.
Robimy quesadillę oraz burrito.
A już w przyszłym tygodniu zapraszam na tydzień azjatycki.

QUESADILLA 


Składniki:

1 opakowanie tortilli  
1/2 filetu z kurczaka   
1/2 puszki kukurydzy 
1/3 szt papryki czerwonek 
150 g sera żółtego 
olej do smażenia
sól, pieprz i czerwona papryka sypka do przyprawienia kurcz

Przygotowanie:
Filet obsmażamy na tłuszczu i kroimy na małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę, ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach. Na 1 placek tortilli nakładamy pokrojonego kurczaka, kukurydzę i paprykę , doprawiamy solą pieprzem i ostrą papryką a na końcu posypujemy startym serem. Przykrywamy drugim plackiem tortilli. Obsmażamy na suchej patelni lub grillu z obydwu stron. Podajemy przecięte na ćwiartki.


BURRITO


Składniki:

1 opakowanie tortilli
farsz:
300 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 szczypta papryki ostrej mielonej
1 szt papryka czerwona albo żółta
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 cebuli
4 łyżki koncentratu pomidorowego 
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
1 ząbek czosnku 
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia  

Przygotowanie:

Mięso mielone doprawiamy odrobiną soli, papryki ostrej i słodkiej oraz koncentratem pomidorowym i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Cebulę kroimy w kostkę, paprykę także i wrzucamy do smażącego się mięsa, następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. Całość smażymy aż warzywa zmiękną.
 
Tortille zarumieniamy na suchej patelni lub grillu , następnie nakładamy farsz, składamy na pół i ponownie podsmażamy.
Podajemy z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub guacamole


 

2 komentarze: