poniedziałek, 7 lipca 2014

Cynamonówki zakręcone drożdżówki


Ciasto drożdżowe przez długi czas było moja zmorą, ale  zachęcona ostatnim drożdżówkowym sukcesem postanowiłam ćwiczyć je dotąd ,aż w końcu zacznie wychodzić. Dzisiaj mogę pochwalić się wynikiem 2:1 i pysznymi (chociaż jeszcze nie tak idealnymi jak te babcine) bułeczkami cynamonowymi 
Zapraszam :)

ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE



Składniki:

600 g mąki
80 g cukru
21 g drożdży suchych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka
szczypta soli

 masa cynamonowa:
150 g masła
150 g cukru
2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

Składniki suche (mąkę, cukier , drożdże, sól) mieszamy. 
(Jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczęły pracować) 

W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka z roztopionym masłem i mlekiem. Wlewamy mieszaninę do składników suchych i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodajemy po troszku mąki.

Ciasto odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Przygotowujemy nadzienie cynamonowe. Masło mieszamy z cukrem i cynamonem.

Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowujemy je na duży placek, który cały smarujemy masą cynamonową.
Zwijamy jak roladę. Tniemy na paski o grubości około 2 cm.

Zawijaski układamy na blaszce w sporych odstępach (jeszcze urosną) i odstawiamy jeszcze raz w ciepłe miejsce aby podrosły. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około 20 minut w 230 stopniach.














1 komentarz:

  1. Pychotki :) Ja robie wersję z rodzynkami :) uwielbiam do kawy i kakao :)

    OdpowiedzUsuń