środa, 9 lipca 2014

Słodkie greckie klimaty


Lato w pełni, większość z nas wyjeżdża na wakacje w różne strony świata. Często z wakacji przywozimy wspomnienie jakiegoś smaku , o którym trudno zapomnieć. Dla mnie takim smakiem jest baklava i ciasteczka kataifii, które mimo przesytu słodyczy uwielbiam.

SŁODKIE GNIAZDKA KATAIFI


Składniki:

1/2 opakowania ciasta kataifi
1 garść orzechów włoskich  
1 garść pistacji
2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego
120 g roztopionego masła


syrop: 
200 ml wody
200 g cukru 
1 łyżeczka miodu
1,5  łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny



Przygotowanie:

Rozmrożone ciasto zwijamy w gniazdka i układamy w formie do muffinów wysmarowanej masłem.
Orzech i pistacje siekamy drobno i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, wkładamy je do naszych gniazdek. Zalewamy roztopionym masłem  i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach.

W tym czasie przygotowujemy syrop.
Do garnka wsypujemy cukier dodajemy wodę a kiedy się zagotuje  dolewamy sok z cytryny, miód i cynamon, mieszamy i  odstawiamy do ostygnięcia.

Gorącym syropem zalewamy wystudzone ciasto, odstawiamy na kilka godzin.







1 komentarz:

  1. Efektowne! Jadłam coś podobnego i było pyszne ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń