Lato w pełni, większość z nas wyjeżdża na wakacje w różne strony świata. Często z wakacji przywozimy wspomnienie jakiegoś smaku , o którym trudno zapomnieć. Dla mnie takim smakiem jest baklava i ciasteczka kataifii, które mimo przesytu słodyczy uwielbiam.
Składniki:
1/2 opakowania ciasta kataifi
1 garść orzechów włoskich
1 garść pistacji
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
120 g roztopionego masła
syrop:
200 ml wody
200 g cukru
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozmrożone ciasto zwijamy w gniazdka i układamy w formie do muffinów wysmarowanej masłem.
Orzech i pistacje siekamy drobno i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, wkładamy je do naszych gniazdek. Zalewamy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika na
ok. 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach.
W tym czasie przygotowujemy syrop.
Do garnka wsypujemy cukier dodajemy wodę a kiedy się zagotuje dolewamy sok z cytryny, miód i cynamon, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Gorącym syropem zalewamy wystudzone ciasto, odstawiamy na kilka godzin.
Efektowne! Jadłam coś podobnego i było pyszne ;)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty