Na niedzielny obiad proponuję roladki inspirowane naturą. Połączenie zielonych kiełków brokuła z delikatnym mięsem drobiowym.
ROLADKI z INDYKA z KIEŁKAMI BROKUŁA
Składniki:
1/2 filetu z piersi indyka
mąka do obtoczenia mięsa
2 szkl bulionu
kawałek brokuła
1/2 marchewki
farsz:
150 g mięsa z piersi indyka
100 g surowego boczku
150 g kiełków brokuła
1 ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
farsz:
Mięso z filetu z indyka mielimy z surowym boczkiem oraz czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smak, kiełki brokuła i mieszamy delikatnie.
Filet piersi z indyka kroimy na płaskie kotlety. Mięso dodatkowo cienko rozbijamy. Posypujemy delikatnie solą, nakładamy część farszu i zwijamy w roladę. Końce rolad spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas smażenia. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy przez chwilę na rumiany kolor. Bulion wlewamy na patelnię z obsmażonymi roladami. Dodajemy startą drobno marchewkę i drobno pokrojonego brokuła. Dusimy pod przykryciem 30-40 minut (w zależności od grubości i wielkości rolad)
Podajemy z pieczonymi ziemniakami przekrojone na pół. Można polać powstałym podczas suszenia sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz