wtorek, 1 stycznia 2019

Noworoczny tort makowy


Czy można upiec tort bez grama mąki? Oczywiście, a do tego jest to tort bardzo smaczny i wilgotny. Nawet ten kto nie jest wielbicielem tego rodzaju ciast będzie mile zaskoczony i poprosi o dokładkę. Proponuję takim torcikiem uczcić początek Nowego Roku.
Przy okazji życzę Wam wszystkim udanego i smacznego roku 2019.

TORT MAKOWY


Składniki:
(forma 24 cm) 
ciasto:
850 g masy makowej z bakaliami 
6 jajek
4 łyżki kaszy manny
aromat migdałowy
mus kawowy:
500 g serka mascarpone

250 ml śmietany 30%
2/3 szkl cukru pudru
5 łyżek zaparzonej mocnej kawy
dodatkowo: 
wiśnie w syropie
wiśniówka do skropienia ciasta (opcjonalnie)
ok. 1/2 szkl maku do wykończenia tortu
Przygotowanie: 
ciasto:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka ucieramy w oddzielnym naczyniu na puszystą masę. Do żółtek dodajemy masę makową oraz kaszę manną. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Całość przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 45-50 minut w 175 stopniach. Studzimy.
mus kawowy:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. W oddzielnym naczyniu ubijamy serek dodając partiami ostudzoną kawę, następnie łączymy ubitą śmietanę i serek. Całość odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Wykonanie:
Ostudzone ciasto makowe przecinamy na dwa blaty. Blaty będą dość wilgotne i nie wymagają dodatkowego nasączenia , ale można je lekko skropić wiśniówką (opcjonalnie). 
Pierwszy blat smarujemy musem kawowym,na którym układamy odsączone wiśnie. Wiśnie przykrywamy cienką warstwą musu i przykrywamy kolejnym blatem ciasta makowego. Wierzch oraz boki smarujemy musem i obsypujemy makiem. Ozdabiamy według uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz