Zimowa krówka z żurawiną to rodzaj mlecznego bloku czekoladowego. Jest mniej słodki niż znany prawie wszystkim z czasów PRL-u blok czekoladowy ciemny na mleku w proszku. W ten deser oparty jest na 3 rodzajach mleka i czekoladzie.
ZIMOWA KRÓWKA z ŻURAWINĄ
(biały blok czekoladowy)
Składniki:
(forma 13 x 13 cm)
150 g mleka skondensowanego słodzonego (1 tubka)
60 ml mleka zwykłego
25 g mleka w proszku
3 białe czekolady (300g)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
90 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Mleko zwykłe i skondensowane mieszamy, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim posiekaną czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z ognia, mieszamy z mlekiem z proszku i żurawiną. Przelewamy do naczynia wyłożonego folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie masy z naczynia) lub silikonowego i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (minimum 12)
Po tym czasie "krówkę" wyjmujemy z naczynia, zdejmujemy folię, kroimy na mniejsze kwadraty. Wierzch można udekorować startą białą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz