sobota, 12 stycznia 2019

Ciasto makowe z bakaliami


Ciasto makowe z bakaliami to tradycyjny "Piegusek" w nowej wersji (starszą wersję znajdziecie tu ). Przepis na taką nową wersję Piegusa znalazłam w jednej z gazetek z przepisami. Ciasto robi się szybko i jest bardzo smaczne. Kto się skusi na kawałeczek?


CIASTO MAKOWE z BAKALIAMI


Składniki:
(forma 20x30 cm)

350 g maku
220 g mąki
330 g cukru
120 g masła
300 g śmietany 18%
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
70 g drobno posiekanych orzechów
1 szczypta soli
lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do białek z cukrem dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione ostudzone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia,śmietanę, ekstrakt waniliowy. Na końcu wsypujemy skórkę pomarańczową oraz orzechy i mak. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka)

Przestudzone ciasto polewamy lukrem  zrobionym z utartego z sokiem pomarańczowym cukrem pudrem.




2 komentarze: