Zimowe migdałowe gwiazdki to kruche ciasteczka na jeden kęs, idealne do popołudniowej kawy.
CIASTKA MIGDAŁOWE
Składniki:
110 g mielonych migdałów
130 g mąki pszennej
100 g masła
3 łyżki cukru pudru
50 ml zimnej wody
szczypta soli
polewa:
50 g białej czekolady
50 ml śmietany 30%
skórka pomarańczowa do dekoracji
(opcjonalnie biały barwnik spożywczy)
Przygotowanie:
Mielone migdały, mąkę, masło, cukier i wodę oaz sól mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy z niego foremką gwiazdki. Ciastka pieczemy przez ok. 13-15 minut w 180 stopniach
polewa do dekoracji:
Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie (opcjonalnie dodajemy biały barwnik). Polewamy nią ciastka. Ciastka dodatkowo można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz