Schab zwykle kojarzy się ze zwykłymi schabowymi, a przecież można go zrobić na wiele innych sposobów. Uwielbiam na przykład schab w cebuli. Dzisiaj dla odmiany zrobiłam go w nowej odsłonie. W sosie pomidorowym z bazylią i koperkiem. Mięso jest duszone w sosie, jest więc bardzo miękkie. A sam sos pomidorowy jest aromatyczny i świetnie pasuje do schabu.
SCHAB w SOSIE POMIDOROWYM
z BAZYLIĄ I KOPERKIEM
Składniki:
6 plastrów schabu bez kości
1 cebula
3 ząbki czosnki
3 szkl bulionu
3 łyżki koncentratu
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
80 ml śmietany
pół pęczka koperku
garść świeżej bazylii
sól, pierz do smaku
mąka do obtoczenia kotletów
Przygotowanie:
Kotlety schabowe nacieramy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na głębokiej patelni z każdej strony. Na patelnię wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie oraz wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż mięso zmięknie. Dodajemy koncentrat gotujemy chwilę, po czym dodajemy śmietanę,posiekany koperek i bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz