poniedziałek, 21 stycznia 2019

Makaron razowy zapiekany z pulpecikami,cukinią i szpinakiem


 Pełnoziarnisty makaron zapiekany z mięsnymi kulkami,cukinią i szpinakiem to pełnowartościowe danie obiadowe. Znajdziemy w nim warzywa i mięso, aromatyczny sos i coś co wieńczy całość czyli pyszny parmezan.

ZAPIEKANY PEŁNOZIARNISTY MAKARON z PULPECIKAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM


Składniki:
pulpeciki:
350 g łopatki lub szynki wieprzowej
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
szczypta soli i pieprzu
mąka do obtoczenia mięsa
tłuszcz do obsmażenia
sos:
2 szklanki bulionu
4 łyżki koncentratu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
do zapiekania:
200 g makaronu pełnoziarnistego penne
1 mała cukinia
1 garść szpinaku baby
50 g startego parmezanu

Przygotowanie:
pulpeciki:
Mięso mielimy z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, przyprawę do gyrosa, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy do połączenia składników. 
Z mięsa robimy małe kulki, które następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na głębokiej patelni.
Kiedy pulpeciki będą ładnie zarumienione dolewamy na patelnię bulion warzywny. Gotujemy 3-4 minuty i dodajemy koncentrat pomidorowy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość gotujemy chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Na końcu dodajemy do sosu oregano.
zapiekanka:
Makaron pełnoziarnisty (najlepiej penne) gotujemy al dente. Ugotowany makaron mieszamy z pulpecikami i sosem, umytym szpinakiem (całe liście), oraz pokrojoną cukinią. 
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz