poniedziałek, 7 stycznia 2019

Kociołek naturalnych rozmaitości - danie jednogarnkowe


W kociołku rozmaitości znajdziecie mnóstwo smaku, aromatu i koloru oraz naturalnych witamin. Oparty jest na warzywach oraz dodatku mięsa.Wszystko razem dusi się pod przykryciem w bulionie w jednym naczyniu. Może to być naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek, którego można używać w piekarniku. Kociołek możemy zrobić na obiad, a jeśli zostanie zabrać następnego dnia do pracy na lunch,albo zjeść na kolację.

KOCIOŁEK NATURALNYCH ROZMAITOŚCI 
Składniki:
450 g poszatkowanej kapusty (pół niewielkiej główki)
6-8 ziemniaków (zależnie od wielkości)
1 mała marchew
1 mała pietruszka
1 cebula
1/2 papryki
garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
1/2 pęczka koperku
250 g łopatki lub szynki wieprzowej 
1 puszka pomidorów krojonych

przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, przyprawa do ziemniaków

0,7 l bulionu

Przygotowanie:
Mięso kroimy na małe plasterki, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką. 
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki jeśli są małe lub w "ósemki". Obtaczamy dokładnie w przyprawie do ziemniaków.
Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pióra, paprykę w cienkie paski.

W naczyniu żaroodpornym (koniecznie z pokrywką, inaczej bulion i soki będą parowały i słabo przenikną do dania) układamy warstwami:
1) połowę z poszatkowanej kapusty
2) ziemniaki obtoczone w przyprawie do ziemniaków
3) plasterki marchwi i pietruszki
4) przyprawione mięso
6) cebulę
7) czerwoną paprykę 
8) fasolkę szparagową (jeśli jest mrożona nie gotujemy , dajemy zamrożoną)
9) posiekany koperek (może być mrożony)
10) pozostałą część poszatkowanej kapusty
11) pomidory z puszki wraz z zalewą
Całość zalewamy do 1/3 - 1/2 wysokości naczynia bulionem.
Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 -2 godzin (zależne od wielkości pokrojonych składników)

uwagi: Dania podczas duszenia nie trzeba mieszać. Warzywa podczas duszenia puszczają sok, więc bulionu nie może być w naczyniu więcej niż do połowy naczynia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz