Śliwka w bloku to taka mała odmiana śliwek w czekoladzie. Wariacja tradycyjnego bloku czekoladowego połączonego z marcepanem i śliwkami suszonymi, namoczonymi w alkoholu. Małe co nie co idealne na świąteczno lub sylwestrowy stół.
ŚLIWKA w BLOKU
Składniki:
100 g marcepana
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
350 g gorzkiej czekolady
50 g mleka w proszku
1/3 szkl mleka 2%
25-30 szt. suszonych śliwek
1/2 szkl wiśniówki
1/2 szkl wody
wierzch:
100 ml mleka skondensowanego słodzonego
100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Śliwki moczymy w ciepłej wodzie i wiśniówce przez 2-3 godziny. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w podgrzanym mleku skondensowanym.Mleko w proszku rozrabiamy ze zwykłym mlekiem 2% i dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Całość mieszamy i studzimy.
Marcepan dzielimy na 2 równe części.
Jedną część rozwałkowujemy na wielkość foremki, wylewamy część masy czekoladowej, posypujemy odciśniętymi śliwkami i zalewamy pozostałą częścią masy czekoladowej. Na masie układamy drugą część marcepana rozwałkowaną na wielkość foremki.
Wierzch polewamy mleczną czekoladą rozpuszczoną w ciepłym mleku skondensowanym. (przed polaniem trzeba przestudzić )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz