Gnocchi to jedne z najbardziej znanych klusek kuchni włoskiej. W zależności od regionu robi się je z różnymi dodatkami. Te najbardziej znane robi się z ugotowanych ziemniaków, ale można też spotkać odmianę z semoliny lub kaszy manny czy gotowanych warzyw. Ja dzisiaj podaję Wam przepis na zapiekane gnocchi z semoliny
ZAPIEKANE GNOCCHI Z SEMOLINY
Składniki:
0,5 l mleka
160 g semoliny lub kaszy manny
2 żółtka
1 kulka mozzarelli
5 łyżek mąki
szczypta soli
3-4 łyżki startego drobno parmezanu
5 suszonych pomidorów w zalewie
Przygotowanie:
Kaszę lub semolinę gotujemy na mleku. Powinna być bardzo gęsta. Studzimy. Do kaszy dodajemy żółtka, odsączona z zalewy mozzarellę przeciśniętą przez praskę do ziemniaków oraz mąkę i sól. Całość mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy do dna. Formę z masą odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, następnie z masy za pomocą małej szklanki albo foremki wycinamy krążki. (masę pozostałą po wycięciu kółek można ponownie zagnieść podsypując odrobiną mąki, rozpłaszczyć i wyciąć z niej kolejne krążki)
Krążki układamy w formie do zapiekania wysmarowanej masłem. Pomiędzy krążki wkładamy po kawałku suszonych pomidorów. Całość posypujemy drobno startym parmezanem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przed podaniem można posypać posiekaną świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz