wtorek, 14 sierpnia 2018

Kopytkowe caprese -obiad w stylu polsko-włoskim


Obiad w stylu polsko-włoskim: smażone kopytka (nasz odpowiednik włoskich kluseczek gnocchi), z pomidorkami, mozzarellą i bazylią. Prosto,smacznie, kolorowo i wakacyjnie.

KOPYTKOWE CAPRESE


Składniki:
kopytka:
1 jajko
500 g ugotowanych ziemniaków
ok.100 g mąki (może być potrzebne więcej w zależności od rodzaju ziemniaków)
szczypta soli
oliwa do smażenia
dodatki:
1 opakowanie mozarelli
8-10 pomidorów koktajlowych
garść świeżej bazylii
sól do smaku
pieprz do smaku


Przygotowanie:
kopytka:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, a następnie dodajemy mąkę, jajko oraz sól. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. W ciasta odrywamy po kawałku, z którego formujemy wałek (rolując po blacie można podsypać trochę mąką, aby się ciasto nie przyklejało) o grubości ok. 2 cm. Wałek kroimy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. We wrzątku gotujemy kluski ok. 4 minut, mieszając od czasu do czasu łyżką,aby kluski odkleiły się od dna garnka. Odcedzamy. Ugotowane kopytka smażymy na oliwie na złoty kolor.

Usmażone kopytka łączymy z pokrojoną mozzarellą, pomidorkami oraz posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Aby danie było bardzie aromatyczne bazylię i pomidorki można dodać już podczas smażenia kopytek, a mozzarellę dodać na końcu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz