poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Ogórki kiszone


Co prawda sezon na robienie zimowych przetworów już dawno ruszył i pewnie wielu z Was ma to już za sobą, ale może te moje kilka rad, uwag przyda się Wam na przyszły rok. A może są jeszcze spóźnialscy, którzy akurat szukają "przetworowego" wsparcia. Jak zrobić pyszne ogórki kiszone? Przeczytacie poniżej.
  
OGÓRKI KISZONE

Składniki:
ogórki gruntowe
czosnek 
korzeń i liście chrzanu
baldachy kopru
liście wiśni lub dębu
woda 
sól kamienna

Przygotowanie:
Ogórki moczymy w wodzie przez około 1 godzinę następnie myjemy, usuwamy resztki okwiatu.
Koper,chrzan i liście myjemy. Czosnek obieramy.
Zimną wodę rozrabiamy z solą w proporcji na 1 litr wody 1 łyżka soli.
Do czystych słoików wkładamy ścisło ogórki, po 2-3 ząbki czosnku, 2-3 kawałki chrzanu, 1 liść chrzanu, 1 liść dębu i baldach kopru. Całość zalewamy zimną wodą z rozrobioną solą. 
kilka uwag:
Ogórki nie mogą wystawać ponad poziom zalewy, bo inaczej się popsują. 
Ogórki najlepiej wkładać do słoików do  góry grubszą częścią (tą od ogonka)
Słoiki zakręcamy i odstawiamy chłodniejsze miejsce (najlepiej 10-12 stopni), ponieważ w chłodniejszej temperaturze proces fermentacji przebiega wolniej, dzięki czemu ogórki będą bardziej chrupiące i smaczniejsze. Wyższa temperatura sprzyjają szybszemu procesowi fermentacji i zwiększa prawdopodobieństwo zepsucia ogórków.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz