środa, 15 sierpnia 2018

Ciasteczka thumbprins z mango i cukrem rozmarynowym



Ciastka thumbprints - odciski palca z frużeliną z mango i aromatycznym cukrem rozmarynowy uwiodą każdego. Spróbujcie ich koniecznie.

CIASTKA THUMBPRINTS
(odcisk palca)


Składniki:
(ok. 26 ciastek)
ciastka:
310 g mąki
200 g masła
2/3 szkl cukru
1 żółtko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli
frużelina z mango:
2 dojrzałe mango średniej wielkości lub 1 duże
1/3 szkl cukru
sok z 1 limonki
1/3 szkl wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier rozmarynowy:
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżeczki drobnego cukru

Przygotowanie:
ciastka:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. 
Ciasto będzie dość luźne, owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc. 
Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce robimy okrągłą łyżeczką wgłębienie. Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok.8 minut (będą jeszcze blade i dość miękkie).
Od razu po wyjęciu z piekarnika ponownie pogłębiamy łyżeczką w ciastku dołek. (Ciastka można też wstawić do piekarnika w formie kulek, bez uprzedniego robienia wgłębienia i zrobić je od razu po wyjęciu z piekarnika)


frużelina:
Mango obieramy i kroimy. Przekładamy do garnka, podgrzewamy z sokiem z limonki. Ciepłe miękkie,owoce miksujemy blenderem i przecieramy przez grube sito, tak powstały mus ponownie wstawiamy na ogień. Do gotującego się musu dolewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Kiedy masa zacznie nabierać konsystencji budyniu dodajemy cukier i studzimy.
cukier rozmarynowy:
Rozmaryn rozcieramy między palcami lub kruszymy w moździerzu. Cukier łączymy z rozmarynem i odstawiamy w zakręconym słoiku na noc. (taki cukier można zrobić też wcześniej i trzymać w zakręconym słoiku)

Upieczone, ostudzone ciastka napełniamy frużeliną z mango i posypujemy odrobiną cukru z rozmarynem.


2 komentarze: