poniedziałek, 3 września 2018

Sernik jeżynowo-śmietankowy


Jeżyny w tym roku pięknie obrodziły, a owoce są duże i słodkie. Grzechem byłoby nie wykorzystać ich do zrobienia jakiegoś pysznego deseru. 
Ja zrobiłam sernik na zimno jeżynowo-śmietankowy.

SERNIK JEŻYNOWO-ŚMIETANKOWY


Składniki:
spód:
1opakowanie herbatników czekoladowych
masa serowa (z jeżynami):
250 g sera białego
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1/3 szkl wody
3-4 łyżki musu jeżynowego
mus jeżynowy:
500 g jeżyn
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1/2 szkl wody
1 galaretka
masa śmietankowa:
200 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
wierzch:
jeżyny
10 malin
150 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:
masa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozrabiamy w ciepłej wodzie (ok.1/3 szkl)  i studzimy. Dokładnie ostudzoną żelatynę łączymy z ubitą śmietaną
masa serowa z jeżynami:
Żelatynę rozrabiamy w ciepłej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Miksujemy ser biały z mascarpone, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną i musem z jeżyn oraz ostudzoną żelatyną.
mus jeżynowy:
Jeżyny gotujemy z wodą,cukrem i cukrem waniliowym, a kiedy zmiękną przecieramy przez sito.Odkładamy 3-4 łyżki musu(dodamy do masy serowej z jeżynami), a do reszty dodajemy sypką galaretką i dokładnie mieszamy aby się rozpuściła.
wierzch:
Maliny podgrzewamy, a kiedy zmiękną przecieramy przez sito. W ciepłym sosie malinowym rozrabiamy żelatynę. (jeśli za bardzo ostygł można podgrzać go przez chwile w mikrofali)
Śmietanę  ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z całkowicie ostudzonym sosem malinowym z żelatyną.

Wykonanie:
Formę wykładamy folia spożywczą, aby łatwiej było wyjąć sernik. 
Na dno wlewamy masę śmietankową. Formę odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę aby masa stężała. 
Następnie do formy wlewamy mus jeżynowy i także odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy mus jeżynowy zastygnie przykrywamy go masa serową ( fioletową) z jeżynami. Całość przykrywamy herbatnikami i także odstawiamy do lodówki. (najlepiej na noc)
Następnego dnia sernik odwracamy z formą do góry nogami (herbatniki powinny znaleźć się na spodzie), wyjmujemy go na talerz, usuwamy folie spożywczą. Wierzch sernika dekorujemy świeżymi jeżynami oraz bitą śmietaną z sokiem malinowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz