niedziela, 1 października 2017

Lasagne z grzybami leśnymi


Lasagne to danie przygotowywane na bazie prostokątnych płatów makaronu. Najbardziej znaną jest chyba wersja z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i mozzarellą. 
Korzystając z sezonu grzybowego można taką "zapiekankę" dla odmiany zrobić z pachnącymi grzybami leśnymi. 
W październiku mamy Światowy Dzień Makaronu, więc może moja propozycja zainspiruje Was do stworzenia tego pysznego dania np. na obiad tego dnia. Do jego wykonania polecam makaron Lubella Lasagne, który jest odpowiednio sprężysty i nie skleja się podczas gotowania.

LASAGNE Z GRZYBAMI


Składniki:
(forma 20x30)
9 płatów makaronu Lubella Lasagne nr52
100 g mozzarelli
50 g parmezanu
250 g grzybów leśnych (opcjonalnie pieczarki)
1 cebula 
1 ugotowana marchewka
400 ml bulionu 
300 ml śmietany
1 jajko
szczypta soli i pieprzu do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy, kroimy i obgotowujemy 15-20 minut. Po tym czasie odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni i dodajemy grzyby i chwilę smażymy razem. Grzyby mieszamy ze startą ugotowaną marchewką (opcjonalnie), a następnie studzimy.
Bulion mieszamy ze śmietaną i gotujemy aż zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy. Do przestudzonej mieszanki dodajemy roztrzepane jajko, odrobinę soli i pieprzu.
Płaty makaronu lasagne obgotowujemy przez 2-3 minuty. Układamy 1 warstwę makaronu w formie wysmarowanej masłem, polewamy częścią mieszanki bulionowej, posypujemy warstwą grzybów oraz mozzarelli, przykrywamy kolejną warstwą obgotowanego makaronu, czynności powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Wierzch posypujemy parmezanem.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut. 

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam




Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

2 komentarze: