czwartek, 5 października 2017

Muffiny z pomidorami i fetą


Muffiny pachnące ziołami Prowansji z dodatkiem pomidorków przenoszą nas chociaż na chwilę w stronę ciepłych włoskich regionów.

MUFFINY z POMIDORAMI i FETĄ


Składniki:
(na 14 sztuk)
340 g mąki
150 g cukru brązowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
100 ml śmietany 18%
7 łyżek oleju
szczypta soli, pieprzu 
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
100 g fety (można zastąpić też np. Lazurem)
kilka pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Jajka roztrzepujemy dodając śmietanę i olej. Składniki suche mieszamy z masą jajeczną (nie trzeba miksera można wymieszać łyżką). Ciasto będzie dość zwarte i gęste.
Po 1 łyżce ciasta nakładamy do papilotek do muffinów (nie więcej ponieważ ciasto rosnąc w piekarniku może wypłynąć poza foremkę).
Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki lub ćwiartki oraz kilka kawałków sera feta i czerwonej cebuli, pokrojonej w pióra.

 Formę z muffinami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 20-25 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz