Czy z często goszczącego na naszych stołach schabu można wydobyć coś nowszego, niż tylko pospolity schabowy? Tak. Podjęłam wyzwanie i wpadłam na pomysł jak odmienić zwykłego schabowego. Złożone schabowe sakiewki z farszem wyglądają jak pierożki, stąd moja nazwa tych kotletów.
SCHABOWE PIEROŻKI Z MUN
Składniki:
4 porcje schabu na kotlety
2 ząbki czosnku
bułka tarta
jajko
smalec do smażenia
farsz:
200 g mięsa mielonego
garść grzybów mun
1/2 pora
sos sojowy i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość cienko. Posypujemy trochę solą , pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
farsz:
Grzyby mun moczymy, a następnie kroimy w cienkie paski. Obsmażamy je na odrobinie oleju.
Pora kroimy w pióra. Mięso mielone (surowe) łączymy z obsmażonymi grzybami oraz porem, przyprawiamy 1 łyżką sosu sojowego i odrobiną pieprzu.
Na środku kotletów układamy farsz i składamy kotleta na pół, boki spinamy wykałaczkami, aby farsz nie "uciekł". Kotlety przypominają trochę pierożki. Schabowe sakiewki maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej, a następnie smażymy
ja często robię roladki ze schabu i eksperymentuję z farszami :)
OdpowiedzUsuńzatem polecam wypróbowanie tego z grzybami i porem
UsuńDobrze, że tu jest napisane o spinaniu wykałaczkami. Dla mnie największym problemem jest zawsze składanie mięsa w rulon czy kopertę, bo zawsze wszystko mi się potem rozpada. I farsz wylatuje ;)
OdpowiedzUsuńto chyba najlepsza metoda, tylko trzeba pamiętać żeby wykałaczki przed podaniem wyjąć ;)
Usuń