środa, 11 października 2017

Klopsiki z wołowiny z pieczarkową wkładką

Nie zawsze masz czas, by spędzać w kuchni wiele godzin? Mam dla ciebie rozwiązanie. Wypróbuj koncentraty bulionów Krakus. Dzięki nim szybko przygotujesz naprawdę pyszne dania. Koncentraty Krakus oparte są na starannie wypracowanej recepturze
nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków, więc idealnie sprawdzają się w kuchni. Można użyć ich jako bazę do sosów, zup czy dań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. 

Dzisiaj na obiad szybkie klopsiki z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną. 

 

KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ 

 


Składniki:
klopsiki:
 500 mielonej wołowiny
3 łyżki bułki tartej
szczypta soli i pieprzu
1 jajko
3 pieczarki 
oliwa do smażenia
mąka do obtoczenia
sos:
1/2 szkl koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus
1 szkl  wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
klopsiki:
Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie.
Mięso mielone wołowe łączymy w misce z jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce obsmażonej pieczarki i obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy na patelni.

sos:
Bulion Krakus rozrabiamy z wodą i koncentratem pomidorowy i mieszanką zalewamy obsmażone na patelni klopsy.Dusimy chwilę razem, doprawiamy do smaku.

Klopsy najlepiej smakują podane z kasza gryczaną


#krakus, #smacznieiszybko


Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz