Wiem, że nie każdy przepada za brukselką, bo do niedawna sama należałam do brukselkowych niejadków. Jednak można się do niej przekonać, jeśli jest dobrze zrobiona. Dzisiejszym przepisem śmiało można uwieść najzagorzalszych przeciwników brukselki. Dzisiaj proponuję brukselkę smażoną na maśle i czosnku z małymi makaronowymi kokardkami od Lubelli, odrobiną boczku i sosem śmietanowym. W daniu brukselka jest chrupiąca co świetnie współgra z lekkim makaronem. Całość w smaku przypomina dobrze wszystkim znaną carbonarę.
BRUKSELKOWE KOKARDKI
250 g makaronu małe kokardki Lubella
15-20 szt brukselki (wybieramy raczej te małe)
3-4 plastry surowego boczku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
2/3 szkl śmietany kremówki
parmezan do posypania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, przecinamy na połówki lub jeśli są większe to na ćwiartki.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni.
Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano. (jeśli używamy świeżego oregano można go dać trochę więcej niż 1/2 łyżeczki)
Na maśle z czosnkiem i oregano podsmażamy brukselki, a następnie dodajemy ugotowany makaron oraz boczek. Zalewamy śmietanką, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy startym parmezanem. Można posypać też świeżą bazylią.
Przepyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń